Ett par frågor till Sašo Bogdanovski

Han är ledare för Trollenäs IF P8. Vi ställde ett par frågor till Sašo Bogdanovski.

Hur länge har du varit ledare i Trollenäs? 9 år

Varför började du? Jag trivs väldigt bra i fotbollsmiljön och brinner för att hjälpa och utveckla ungdomar. När min äldste son valde att börja spela fotboll tog jag rollen som ledare för laget. Efter några år valde även min yngre son fotbollen. Ett par år tränade jag båda lagen, men träningar och matcher började krocka med varandra. Då jag vill vara 100% tillgänglig för det lag jag tränar, valde jag att enbart träna det yngre. Idag är jag huvudtränare för vårt P8-lag och trivs fantastiskt bra med det.

Vad är det bästa med att vara ledare? Det bästa är att jag får vara med och forma och utveckla barnen. Det är en underbar känsla när laget spelar match och man ser resultatet av all tid man lägger ner på träningspassen. I höstas blev 6 av de spelare jag tidigare tränat antagna till MFF-akademin. Det känns bra att jag har kunnat vara med och bidra till att de utvecklats från bollekande barn till ungdomar som älskar sporten så mycket att de tränar dagligen, både med akademin och Trollenäs IF.

Vad är de största utmaningarna? Det finns många utmaningar och fallgropar. Barnen utvecklas olika och nivåskillnaderna kan vara stora på barn i samma årskull. Det gäller att se till så att alla i laget får den utmaning och motivation de behöver som individer. Som ledare träffar man även barn från olika miljöer, kulturer och familjeförhållanden. Det gäller för oss att se till att göra så att fotbollsplanen är ett ställe där alla är lika mycket värda och där alla är välkomna och kan känna sig trygga.

Vilka andra lag följer du? I allsvenskan följer jag Malmö FF. Internationellt följer jag AC Milan.

Ditt/dina mål med denna säsongen? Ett par av mina mål har grusats ordentligt denna säsong pga pågående coronapandemi. I slutet av maj skulle jag åka över till Danmark med P8-laget och låta dem vara med om sitt första stora äventyr, där vi skulle delta i en stor cup mot utländska lag i samma ålder. Ett annat mål jag hade var att åka till Makedonien en vecka med P14-laget (som jag tidigare tränat) och delta i en cup med deltagande lag från 6 olika länder från Balkanområdet. Detta hade vi planerat i flera år och allt från flygbiljetter till hotellbokningar var fixat när pandemin slog till.

Jag hoppas att andra halvan av året blir mer positiv och att vi i alla fall kan få spela matcher med mitt P8-lag. Under våren kunde vi först inte spela alls, då fotbollen stod still. När den drog igång hamnade vi utanför då man i vår ålder spelar sammandrag i stället för enskilda matcher. Då sammandragen spelas med 8 lag samlade på en och samma idrottsplats drog vi oss ur och bokade in träningsmatcher mot lag i vårt närområde i stället.

Gällande barnen är målet att fortsätta med deras och lagets utveckling. Jag brukar dela in året i olika säsonger, med periodisering på utvecklingsbara områden. Både individuellt och för laget. Jag har en spelarutvecklingsplan som jag följer, där målen i stort sett är desamma som de SvFF har.

Bästa minnet som ledare? Som person har jag fått en hel del riktigt goda minnen, då jag åkt och sett en del internationella storlag live. Jag fick även uppleva fotbolls VM i Paris 1998 på plats. Som ledare tror jag att jag har det bästa minnet framför mig. På vägen dit njuter jag av de minnen jag bidrar till att ge spelarna i form av alla aktiviteter vi gör tillsammans. Det händer alltid roliga saker när man åker iväg på stora cuper med övernattning, teambuilding m.m. Saker som spelarna pratar om och skrattar åt många år framöver.

Din förebild? Det har varierat mellan bl a Pep Guardiolas lagbyggen och Mourinhos matchförändrande manövrar. En som jag dock är imponerad av är Diego Simeone. Hans sätt att hålla ihop lagdelar och krympa spelytor är väldigt imponerande och jag har spenderat många timmar på att se youtubeklipp med sekvenser från Atletico Madrids spel.

Arbete/Studier? Jag arbetar som IT konsult på Afry

Fotbollsutbildning? Jag påbörjade min tränarutbildning samma år som jag blev ungdomstränare. Då var det SVFF’s gamla modell där steg 1 omfattade 4 olika utbildningstillfällen inom Ledarskap, Teknik, Träningslära/Målvaktsspel och Spelförståelse. Några år senare tyckte jag att mina spelare var så pass gamla att jag hade nytta av en B utbildning, så jag gick Tränarutbildning B Ungdom Jag går på föreläsningar och fortbildningar regelbundet. Detta både för att utveckla mig själv, samt för att jag med ny och uppdaterad kunskap även utvecklar de spelare jag tränar. Det tycker jag de är värda.

Ditt bästa tips till barn som vill utvecklas som fotbollsspelare? Lås inte in dig för tidigt på en position, utan satsa på att bli så komplett som möjligt. En 10-åring skall inte spela t ex back i match efter match för att han känner sig duktig och mest uppskattad på den positionen. Våga prova andra positioner. Även om det är obekvämt i början är det en viktig lärdom och erfarenhet. Fotboll är en lagsport. Även den bäste forwarden måste kunna försvarsspel och även den bäste backen måste kunna anfallsspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *